Kunststof kabelrups in werking

Het ontstaan van de kabelrups en Kabelschlepp

28 november 2023

 Het ontstaan van de kabelrups  –  Kabelschlepp, de uitvinder van de kabelrups

De kabelrups, ook wel bekend als kabelrupsbeschermer of kabelgeleider, is een mechanisme dat wordt gebruikt om elektrische kabels en slangen te beschermen en te begeleiden in industriële toepassingen. Het werd uitgevonden om de beweging van kabels en slangen in machines en apparatuur soepeler en veiliger te maken.

De oorsprong van de kabelrups dateert uit het midden van de 20e eeuw. In de jaren 1950 begon het bedrijf te experimenteren met verschillende methoden om leidingen en kabels te beschermen en te geleiden tijdens de beweging van machines.

In 1953 werd de kabelrups zoals we deze tegenwoordig kennen, uitgevonden en werd in 1954 het patent toegekend. Dit was meteen de start van Kabelschlepp.

Wisman Techniek heeft een significante rol gespeeld in de geschiedenis van de kabelrups, aangezien het bedrijf de eerste dealer werd van Kabelschlepp. Wisman Techniek, gevestigd in Nederland, was een pionier op het gebied van industriële automatisering en leverde hoogwaardige technische oplossingen aan verschillende sectoren.

In de beginjaren van de ontwikkeling van de kabelrups, erkende Wisman Techniek het potentieel van dit innovatieve product en zag het de voordelen ervan voor de industriële toepassingen. Het bedrijf sloot een samenwerkingsovereenkomst met Kabelschlepp en werd daarmee de allereerste dealer van Kabelschlepp-producten.

Het idee achter de kabelrups was om een flexibele behuizing te creëren waarin de kabels en slangen konden bewegen zonder te knikken of te beschadigen. De behuizing moest ook bestand zijn tegen de omgevingsomstandigheden in industriële omgevingen, zoals vuil, stof, olie en hoge temperaturen.

De eerste versies waren gemaakt van staal en hadden een modulaire structuur, bestaande uit verschillende schakels die aan elkaar waren verbonden. De kabels en slangen werden in de kabelrups geplaatst en konden vrij bewegen binnen de beschermende behuizing. Nog leveren Kabelschlepp en Wisman Techniek een groot assortiment stalen kabelrupsen in verschillende uitvoeringen en afmetingen.

In de loop der jaren zijn kabelrupsen geëvolueerd en verbeterd. Materialen zoals kunststof en composieten werden geïntroduceerd, waardoor de kabelrupsen lichter en flexibeler werden. De ontwerpen zijn ook geavanceerder geworden, met functies zoals scharnierende openingen, interne scheidingen en geleidegoten om de beweging van kabels en slangen verder te optimaliseren.

Tegenwoordig worden kabelrupsen veelvuldig toegepast in diverse industrieën, waaronder de machinebouw, automatisering, robotica, automotive en transport. Ze spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de betrouwbaarheid en veiligheid van de bekabeling in bewegende machines en apparatuur.

 

Tieme Ernst

Mijn naam is Tieme Ernst, als algemeen manager van Wisman Techniek ben ik altijd bezig met het verbeteren van onze producten en diensten. Leuk dat je de tijd hebt genomen om te lezen over onze nieuwste ontwikkelingen!

Gerelateerde posts

Tsubaki Kabelschlepp Training: Experts in de Maak

Tsubaki Kabelschlepp Training: Experts in de Maak

Onze Tsubaki Kabelschlepp Training: Experts in de Maak Bij Wisman Techniek houden we van leren en groeien, en onze collega's Olaf Otten, Bas Egberink en Tieme Ernst hebben dat onlangs bewezen. Ze hebben een toffe driedaagse training gevolgd bij Tsubaki Kabelschlepp...

Nieuwe Producten: DES CLEAN SERIES tot IP 68

Nieuwe Producten: DES CLEAN SERIES tot IP 68

Nieuwe Producten: DES CLEAN SERIES tot IP 68 Ontworpen om aan de hoogste hygiënenormen te voldoen, zijn deze wartels geschikt voor kabels met én zonder connectoren, en kunnen ze moeiteloos worden afgewassen. Het speciale barstvrije ontwerp maakt het reinigingsproces...